Dia Mundial de la Convivència en Pau – Petits gestos que fan gran la diferència

Avui, 16 de maig, des de la biblioteca de l’EOI de la Seu d’Urgell ens afegim a la celebració del Dia Mundial de la Convivència en Pau, una data que ens convida a valorar una cosa que, sovint, donem per feta: poder conviure amb respecte, escolta i bon humor.

Vivim en un món on passen moltes coses alhora, i no sempre són fàcils. Però també és cert que, cada dia, hi ha milers de persones que treballen per fer-lo una mica millor. I des d’un lloc com la nostra escola, on aprenem idiomes i ens coneixem entre cultures, tenim la sort de practicar aquesta convivència cada dia, sense grans discursos ni titulars, però amb petits gestos que sumen.

A la biblioteca ho veiem sovint: persones que comparteixen llibres, que es recomanen lectures, que s’interessen per les tradicions d’altres països… I és en aquests moments, tan senzills, on es construeix la pau de veritat.

No calen grans discursos per parlar de pau. Només cal recordar que, quan convivim amb respecte i curiositat per l’altre, ja estem fent molt.

Gràcies a tots els que veniu i hi participeu d’alguna manera o altra per formar part d’aquesta petita gran comunitat!

Celebrant Europa, reflexionant amb el món: Una mirada positiva cap al futur

Aquest mes de maig celebrem l’aniversari de la Unió Europea, una ocasió ideal per reflexionar sobre la importància de la cooperació, la pau i el compromís democràtic. Des de la seva fundació, la UE ha estat un projecte de futur construït sobre valors compartits: llibertat, solidaritat i respecte pels drets humans. A mesura que el món evoluciona, Europa es troba en un moment clau per reafirmar el seu paper com a motor de diàleg i estabilitat global.

Dins d’aquest panorama internacional, els Estats Units continuen sent un actor fonamental. La seva relació amb Europa, tot i les diferències ocasionals, s’ha fonamentat en una aliança estratègica i històrica que ha superat desafiaments globals com la Guerra Freda, el terrorisme i, més recentment, les crisis geopolítiques contemporànies.

Per aprofundir en aquesta relació i entendre millor com s’ha configurat el món després dels atacs de l’11 de setembre, us recomanem Against All Enemies de Richard A. Clarke. Aquest llibre, escrit per un antic assessor de seguretat nacional dels EUA, ofereix una visió privilegiada de com es va gestar la resposta nord-americana a l’amenaça del terrorisme. Tot i que el relat és crític amb algunes decisions polítiques, també serveix com a punt de partida per pensar com les democràcies poden protegir-se sense perdre els seus valors fonamentals.

Per què llegir-lo ara?
Perquè entenem millor el present quan coneixem el passat. Clarke ens convida a reflexionar sobre els errors, però també sobre les oportunitats de millora i el valor d’una cooperació internacional honesta i transparent. En un moment en què els desafiaments són globals —climàtics, digitals, socials—, cal que ens inspirem en els principis fundacionals tant d’Europa com d’altres democràcies que busquen un món més segur i just.

Us animem a venir a la biblioteca, descobrir aquest llibre i participar del nostre racó dedicat a Europa i les relacions internacionals. Celebrem el camí recorregut, aprenem del passat i mirem cap al futur amb esperança.

TROIS REGARDS SUR LA TRESSE

 

Trois histoires apparemment indépendantes, forment une narration nouée comme une tresse. 

La tresse de la fille hindoue. L’ entreprise de la jeune sicilienne. L’ histoire d’ une femme canadienne. Trois récits qui, ensemble, deviennent une unité.

 (Par Lurdes)

 

« La Tresse » est un roman qui raconte trois moments critiques, trois moments clés, dans la vie de trois femmes de continents différents, de sociétés, de niveaux sociaux, de religions, de langues et de situations familiales différentes. Ce roman raconte l’histoire de trois femmes avec un objet commun, la tresse d’une petite fille indienne, mais en même temps, un point commun qui est une explosion de vie. Ce livre raconte le combat, les difficultés, les espoirs de ces femmes qui vivent dans le monde d’aujourd’hui.   

 

(Par Marta)

 

  La Tresse est l’histoire de trois femmes; Smita, une intouchable de l’Inde qui n’a droit à rien. Giulia, une Sicilienne qui a la responsabilité de la survie de l’atelier de sa famille qui confectionne des perruques et Sarah, une jeune  avocate réputée canadienne qui est fière de son métier mais elle paie un prix personnel très cher.

  Le destin de ces trois femmes est relié par leurs cheveux comme trois brins qui forment une tresse même si elles ne le savent pas. Smita, Giulia et Sarah refusent le sort qui leur est réservé et elles décident de se battre avec espoir, leur soif de liberté et leur courage. Le roman de Laetitia Colombani est touchant et incite à la réflexion.

(Par Maria Eugènia)

Sant Jordi 2025 a l’EOI de la Seu d’Urgell: poesia, natura i talent literari

Aquest 23 d’abril, la Biblioteca de l’EOI de la Seu d’Urgell va vibrar amb l’esperit de Sant Jordi, una jornada dedicada als llibres, la cultura i la creativitat dels nostres alumnes i convidats especials.

A les 18:45 h vam tenir l’honor de rebre l’ornitòleg urgellenc Jordi Dalmau i Ausàs, qui ens va oferir una xerrada molt especial. Amb una sensibilitat poètica que reflecteix el seu profund vincle amb la natura, Dalmau va llegir una selecció de poemes del seu recull Astor i Besurt. Aquest llibre ens va permetre descobrir com les experiències viscudes poden transformar-se en versos plens d’emoció i paisatge.

Tot seguit, vam celebrar l’esperada entrega de premis del concurs literari de Sant Jordi, en què hi van participar estudiants d’anglès, francès i català C2. La qualitat i la creativitat dels textos presentats van demostrar, un any més, el gran talent que tenim a l’escola. 

Des de la EOI de la Seu d’Urgell agraïm de tot cor a en Jordi Dalmau i a tots els participants del concurs la seva aportació a una tarda entranyable.

Jocs en anglès i en francès també a la nostra Biblioteca!

A part de llibres, ja sabeu que també tenim jocs a la Biblioteca?

Si voleu jugar amb els companys de classe, podeu quedar i venir a una de les aules d’estudi o a la Biblioteca mateix, si no hi ha cap alumne treballant.

A part de qüestions culturals, podem aprendre molt vocabulari jugant, per exemple, millorar l’expressió oral, però sobretot, passar-ho bé!

Si hi ha algun joc que heu descobert al Festival del Joc del Pirineu, el podeu proposar als vostres professors i podem valorar si afegir-lo a la nostra petita col·lecció.

L’Escola ha participat en una de les activitats prèvies amb la Tarda de jocs en anglès i en francès a les nostres aules.

 

 

La poesia a la nostra Biblioteca

En motiu del Dia Mundial de la Poesia el 21 de març i durant tot el mes d’abril, podeu trobar a la Biblioteca una selecció de llibres de poesia en anglès i en francès.

El poema d’aquest any del DMP és de Josep M. Llompart i ha estat traduït a diferents llengües que lectors de La Seu i comarca han llegit a la Sala de la Immaculada en aquesta diada. Mireu al nostre instagram quina colla més somrient!

Pel que fa als llibres de què disposem, trobareu tant reculls de diferents autors, com reculls d’un sol autor. Els podeu consultar en aquesta guia de lectura, especialment els alumnes de les classes de Sort i de Puigcerdà. I, of course, demanar-los en préstec encara que no siguin obligatoris! Als teachers-profs ens encantarà que llegiu “coses” a part de les lectures obligatòries 🙂

Si en trobeu a faltar algun autor, no dubteu a dir-nos-ho directament als Bibliotecaris i als professors. Compteu també amb el llibre de desiderates físic a la Biblioteca o escrivint al correu de la Biblioteca per als alumnes dels CPDs.

També tenim una secció d’autors convidats en català principalment, on podeu trobar alguns llibres de la poetessa Marta Pessarrodona, per exemple. A les Biblioteques de La Seu, Sort i Puigcerdà trobareu molta més poesia en català i castellà.

Aprofitem per recordar-vos que aquest any per al concurs de Sant Jordi us proposem d’escriure una oda a la Pau. Aquí teniu les bases, per si encara no l’heu escrita 🙂

I un parell de reptes, a veure qui els resol més ràpidament. It’s easy & hyper facile! Només us cal donar la resposta “en comentari”

1. In Engllish:  un llibre de poesia especial perquè no associem en general, el seu autor al tipus de poesia del llibre que tenim. Who is this author? And his book’s title?

2. En français: un llibre de poemes especial perquè no és escrit originalment en  francès. Quel est ce livre de poésie? Son auteur? Et son traducteur?

 

Descobreix Irlanda a la Biblioteca

El 17 de març és Sant Patrick, el patró d’Irlanda, i a la biblioteca volem aprofitar aquesta festivitat per endinsar-nos en la seva cultura i història. Per això, us proposem una selecció especial de llibres i pel·lícules que us transportaran a les terres verdes d’Irlanda i us permetran conèixer millor la seva literatura, cinema i història.

Oscar Wilde: l’enginy i la ironia de la literatura irlandesa

Oscar Wilde és un dels autors més icònics d’Irlanda. A la biblioteca podeu trobar obres com The Picture of Dorian Gray, una novel·la que ens parla de la recerca eterna de la joventut i els excessos de la vanitat, o les seves peces teatrals, com The Importance of Being Earnest, carregades de sàtira i ironia. Llegir Wilde és submergir-se en una prosa elegant i punyent que ha deixat una empremta inesborrable en la literatura universal.

Frank McCourt: memòries d’una infància dura a Irlanda

Frank McCourt va captivar el món amb Angela’s Ashes, una autobiografia colpidora que retrata la seva infància en una Irlanda marcada per la pobresa i les dificultats. Amb un estil narratiu senzill però profundament emotiu, McCourt ens transporta a les lluites d’una família obrera a Limerick, tot oferint una reflexió sobre la resiliència i l’esperança.

El cinema irlandès: històries de lluita, amor i identitat

A més de la literatura, el cinema irlandès ens ofereix històries captivadores que retraten la seva societat, el seu passat i el seu esperit de lluita. Us recomanem aquestes pel·lícules disponibles a la biblioteca:

  • Belfast (2021) – Kenneth Branagh ens ofereix una mirada nostàlgica i emocionant sobre la seva infància en una Belfast marcada pel conflicte nord-irlandès. Un relat ple de tendresa i autenticitat.
  • In the Name of the Father (1993) – Un intens drama basat en fets reals que segueix la lluita d’un home condemnat injustament per un atemptat de l’IRA
  • Brooklyn (2015) – Una història sobre la immigració irlandesa als Estats Units. Una pel·lícula que parla d’identitat, amor i la recerca d’un lloc al món.
  • The Guard / L’Irlandès (2011) – Una comèdia negra amb un toc policíac, que ens ofereix una història plena de sarcasme i humor molt irlandès.
  • Michael Collins (1996) – Una èpica pel·lícula històrica sobre la figura de Michael Collins, líder de la independència irlandesa, Una pel·lícula impactant i imprescindible per entendre la història d’Irlanda.

Si vols conèixer més sobre Irlanda, vine a la biblioteca!

Critique de La Vie Devant Soi – Romain Gary (Èmile Ajar)

Cette année nous avons ce livre comme une des lectures à choisir du cours.
Le sujet principal de cette histoire c’est l’amour inconditionnel, notamment à travers la relation entre Momo, un jeune garçon arabe, et Madame Rosa, une
vieille femme juive et ancienne prostituée. Les relations humaines, les liens entre les voisins et la solidarité sont également importants. De même, le fait de vieillir et, finalement, les différentes religions et surtout la vision du monde d’un garçon de quatorze ans qui porte une lourde valise émotionnelle.

Momo est un garçon arabe de quatorze ans, fils d’une prostituée, qui ne connait pas ses parents et qui vit avec Madame Rosa, une ancienne prostituée juive qui accueille illégalement des fils de prostituées pour qu’ils ne soient pas attrapés par l’assistance sociale.

Madame Rosa a plusieurs maladies et sa tête commence à ne pas bien tourner, mais elle va quand même faire un tas de choses, même mentir, pour protégerMomo. De la même façon, Momo, avec l’aide d’un docteur et de plusieurs voisins et de gens connus, va s’occuper de Madame Rosa, la nourrir, faire sa toilette et finalement l’empêcher d’être envoyée à l’hôpital, comme c’était son
souhait. Il l’accompagnera, comme dit le quatrième de couverture du livre, jusqu’à la mort et même au-delà de la mort.

Comme appréciation personnelle, je peux dire que j’ai vraiment aimé ce livre. Ce qui m’a paru très intéressant et émotif c’est l’histoire qui est racontée, maissurtout la voix narrative du protagoniste qui, à mon avis, est très réussie. Quant aux personnages, ils sont très bien définis, même les secondaires.

D’autre part, ce qui m’a fasciné aussi c’est la manière et le ton avec lesquels l’histoire est racontée. C’est une histoire dure, triste, et un peu mélancolique, mais il y a de l’ironie et de l’humour noir, ce qui soulage et fait sourire au milieu
de la tristesse.

En définitive, je ne connaissais ni l’auteur ni l’œuvre et elle m’a donné envie de lire d’autres romans de l’auteur. Je la conseillerais à tout le monde qui aime la bonne littérature.

Meritxell Bellmunt, élève de français B2.2

Llibres Sans Words

 

L’Escola Oficial d’Idiomes de La Seu d’Urgell compta amb una acurada selecció d’àlbums il·lustrats sense mots que ens permeten treballar la lecto-escriptura. Es tracta de llibres on la història està explicada íntegrament a través d’imatges. A nivell pedagògic, és interessant veure l’evolució de l’aprenentatge dels alumnes a través d’aquests llibres. Així, els textos escrits per alumnes de nivells inicials son austers, amb vocabulari molt bàsic; mentre que a mida que els alumnes avancen en el domini de l’idioma, els textos van guanyant en riquesa, tant a nivell lèxic com gramatical, oferint-nos narratives més desenvolupades i plenes de matisos.

Alguns dels títols que podeu trobar en aquesta secció:

El proper dissabte 15 de març se celebra a la nostra ciutat la Jornada sobre Àlbum Il·lustrat Orbis Sensualium Pictus. El Món Visible en Imatges, organitzada per l’Ajuntament de La Seu d’Urgell i en la qual l’Escola ha volgut col·laborar per contribuir a divulgar què és un àlbum il·lustrat.

I és que aquesta Jornada té com a objectiu donar a conèixer aquest tipus de llibres, les característiques que els fan tan singulars i els agents que participen en la seva elaboració. Per aquest motiu, comptarem amb la intervenció d’especialistes en literatura infantil i juvenil, escriptors, il·lustradors i editors. Descobrirem com diferents il·lustradors rellevants de l’òrbita editorial del moment, s’inspiren a l’hora de realitzar la seva feina i tindrem l’oportunitat de participar en tallers i convertir-nos en artistes per una estoneta.

Autora: Montse Rollán

The Hand Maid’s Tale – Novel·la Gràfica

Aquest proper dissabte 8 de marc, en commemoració del Dia de la Dona, volem destacar una obra impactant i plenament vigent: The Handmaid’s Tale, la novel·la gràfica basada en el clàssic distòpic de Margaret Atwood. Aquesta adaptació il·lustrada per Renée Nault capta l’essència del llibre original amb un estil visual potent i evocador, que reforça el seu missatge feminista i de crítica social.

The Handmaid’s Tale ens transporta a Gilead, un règim totalitari on les dones han perdut tots els seus drets i són sotmeses a un sistema brutal de control i repressió. La protagonista, Offred, és una de les criades obligades a procrear per a l’elit dirigent, en un món on la llibertat i la individualitat han estat esborrades. A través del seu relat, Atwood denuncia la violència de gènere, la pèrdua de drets civils i els perills de les societats autoritàries.

La versió gràfica aporta una nova dimensió a aquesta història esgarrifosa. L’ús del color, amb tonalitats apagades i esclats de vermell, simbolitza la repressió i la lluita de les dones a Gilead. Els detalls visuals donen força als silencis, als gestos i a l’opressió que viu la protagonista, fent que el lector se submergeixi encara més en la seva realitat asfixiant.

Aquesta novel·la gràfica és una lectura imprescindible per reflexionar sobre el paper de la dona a la societat i la importància de defensar els drets aconseguits. En un moment en què moltes de les temàtiques d’Atwood ressonen amb força en l’actualitat, The Handmaid’s Tale és més necessària que mai.

Us animem a apropar-vos a la biblioteca de l’EOI de la Seu d’Urgell per descobrir aquesta obra i continuar la conversa sobre feminisme i drets humans. A més, a la biblioteca trobareu una selecció d’altres obres de caire feminista que també us poden interessar. Perquè recordar el passat i imaginar futurs possibles és una manera de construir un present més just.